Hoe een schaal nacho’s een bijzonder gesprek inluidt

Zaterdagmiddag. Ik zit met mijn dochter op het terras van het plaatselijke café. Het is gezellig druk. Een drankje, een schaal nacho’s. Wordt het nog beter, zou je denken? Ja, dat wordt het!

We raken aan de praat met het stel naast ons. Over die nacho’s. Die zij heerlijk vindt, maar hij niet. Een dilemma: bestelt ze ook zo’n schaal voor zichzelf of niet?

Enfin. Op een gegeven moment vragen ze wat ik doe. Ik vertel dat ik mensen begeleid die op zoek zijn naar een baan waarin ze hun ei kwijt kunnen. Waar ze uitgedaagd worden om hun kwaliteiten in te zetten, waar ze echt blij van worden. “Belangrijk, hoor,” zeg ik, “zeker als je een fulltime baan hebt. Hoe is dat voor jou? Haal jij voldoening uit je werk?”

“Ben er klaar mee”

“Ik weet er alles van,” zegt zij. Ze vertelt dat ze in de zorg werkt met cliënten met een beperking. De administratieve taken kosten haar steeds meer tijd. Dat gaat ten koste van de zorg die ze aan haar cliënten kan geven. En daar is het haar uiteindelijk om begonnen. Cliënten geven wat ze nodig hebben. Ze voelt zichzelf steeds meer in een spagaat staan. “Ik ben er zo klaar mee”, zegt ze. Ik hoor in haar stem dat ze de moed bijna heeft opgegeven.

Verlangen naar verandering

“Eigenlijk zou ik voor mezelf willen beginnen”, gaat ze verder, “één-op-één werken met cliënten met een persoonsgebonden budget.” Zodra ze daarover begint, beginnen haar ogen te stralen. “Doen!”, flap ik eruit. Ze begint over de onzekerheid van inkomen, geen pensioen opbouwen. Maar de lichtjes in haar ogen blijven.

De eerste stap durven zetten

Dat begrijp ik maar al te goed, als zzp’er. Maar ik ken ook de voldoening van doen wat écht bij me past. Zien dat mensen in beweging komen. Impact maken. Dat geeft zoveel voldoening. Ik geniet ervan om te werken met mensen als deze vrouw. Hen mogen ondersteunen in hun zoektocht. Zodat ze uiteindelijk stappen durven zetten en gaan doen waar ze goed in zijn. Waar ze écht blij van worden.

Ik zie tranen van ontroering in haar ogen. Wat een bijzondere ontmoeting. Hoe zou het verder gaan? Zal ze de stap durven zetten naar werk dat echt bij haar past? Ik ben heel benieuwd!