Coaching: soft gedoe of sterk werk?

“Een coach? Ik? Hoezo? Is er iets mis met mij dan?” Soft gedoe vindt hij dat, praten met een coach. Hij is hevig verontwaardigd. Het idee alleen al. Coaching vindt hij echt iets voor losers.

Alles kost moeite

Ik praat met Hans. Een vijftiger die al sinds zijn zestiende in de installatiebranche werkt. Hij vertelt dat zijn leidinggevende het heeft voorgesteld. Een paar gesprekken met een coach. Omdat hij de laatste tijd niet meer zo lekker in zijn vel zit. Zijn leidinggevende zegt dat hij prikkelbaar is en regelmatig uit zijn slof schiet. Als hij diep in zijn hart kijkt, dan weet Hans dat eigenlijk zelf ook wel. Hij heeft minder plezier in zijn werk. En het kost hem de laatste tijd veel meer moeite. Elke dag zo vroeg zijn bed uitkomen en lange dagen maken. Maar ja…

“Wat zou je willen?” vraag ik hem. “Dat ik meer energie had,” antwoordt hij, “maar misschien wordt het werk gewoon te zwaar. Ik ben de jongste niet meer.”

Hij zucht. Het klinkt moedeloos. Alsof hij de moed al heeft opgegeven.

“Ik zou niet weten hoe het anders moet”

“Het moet toch anders kunnen,” ik kijk hem aan en leun wat voorover, “Zo houd je het niet vol tot je pensioen. En bovendien: je houdt van je vak, toch?”

“Klopt”, beaamt Hans, “ik houd van mijn vak, maar de rek is eruit. Op deze manier houd ik het inderdaad niet vol. Maar ik zou niet weten hoe het anders moet.”

Ik daag hem uit. “Zullen we het er eens over hebben? ‘ns Kijken of we samen iets slims kunnen verzinnen, zodat je weer plezier krijgt in je werk. Dat werk waar je zo goed in bent.”

Hans kijkt me aan met een korte knik: “Ok, laten we het maar proberen.”

Andere aanpak, iedereen blij

Inmiddels zijn we twee maanden en enkele gesprekken verder. Hans heeft het er ook met zijn leidinggevende over gehad. Ze hebben afgesproken dat Hans een stagiair meekrijgt. Die helpt hem bij het zware werk. Omgekeerd brengt Hans de stagiair de fijne kneepjes van het vak bij. Allebei blij.

En de leidinggevende? Die is ook blij. Hans is weer de oude. En hij blijft behouden voor het bedrijf. Niet onbelangrijk, want zo’n ervaren vakman wil je natuurlijk niet kwijt!